+36 70 413 9623 info@mentortraining.hu

Nemtörődöm fiatalok vagy múlt századi gondolkodású vezetők?

Szerző: | jan 14, 2020 | Blog

Valószínűleg Ön is tapasztalta, hogy a fiatal munkaerő nem olyan, amilyennek „lennie kellene”.

Számos cégvezető szájából hallottuk a következőket:

  • A mai fiatalok nem motiváltak.
  • Nem szeretnek dolgozni.
  • Túl magas a bérigényük.
  • Büdös nekik a munka, de a pénzt elvárják.
  • Felelőtlenek és nem önállóak.

Ön is így látja?

A kemény cím ellenére leszögeznénk: nem akarunk senkit sem vádolni vagy valamivel megbántani! Célunk, hogy egy olyan nézőpontot adjunk, amelyet talán még nem nézett meg, esetleg nem kellő alapossággal, így talán segíthet egy picit.

Ami biztos, hogy a cégvezetők és a fiatal generáció eltávolodott egymástól, amelynek nem lesz jó vége, ha nem kezdünk vele valamit.

Másak az igényeik, más a meglátásuk a világról, más az elképzelésük a munkáról, más a jövőről. Ez tény.

Az is tény, hogy ez rendkívül bosszantó tud lenni.

A világ megváltozott.

De vajon elvárhatjuk-e, hogy a 2000-es években, teljesen más körülmények között felnőtt fiatalok a „múlt századi elgondolások szerint” működjenek, a 80-as, 90-es években szokásos hozzáállással az élethez és a munkához?

Ez nem igazán lehetséges. Ők egyszerűen más emberek.

A fiatalok olyanok, amilyeneket a kor kiad magából. Egy korábbi korszak másfajta embereket szült, másfajta hozzáállást, másfajta értékeket.

Más volt az oktatási rendszer, más volt a szülők hozzáállása, más volt a környezet, a gazdasági és politikai rendszer és más a technikai fejlettség.

A ma fiataljai nem lesznek olyanok, mint a tegnap fiataljai, még akkor sem, ha bármilyen megfontolásból ezt szeretnénk. És nem is kell annak lenniük.

Tudjuk hát meg, hogy pontosan mik az igények, pontosan mit és hogyan látnak, mire van szükségük! Lehet, hogy teljesen más van a fejükben, mint ami a miénkben. (Érdekes cikk a témában egy „mai” fiatal tollából: Nem kell belehalni a munkába! – ezt tanulhatjuk meg a Milleniumi generációtól.)

És most itt nem irreális dolgokról van szó, mint hogy ne kelljen dolgoznia, de fizetést kapjon érte. A fiatalok sem buták, tudják, hogy ez nem lehetséges. Sőt, nem is ez a céljuk, mivel akarnak dolgozni – ezt derült ki a legfrissebb, fiatalok körében végzett felmérésünkből.

Amennyiben szeretne hasonló témájú szakmai cikkeket olvasni, illetve értesülni aktualitásainkról, iratkozzon fel hírlevünkre!