+36 70 413 9623 info@mentortraining.hu

Emberek, akiket képtelenség oktatni

Szerző: | jún 30, 2020 | Blog

Egy érdekes hozzászólással találkoztunk a minap egy szakmai Facebook oldalon. Egy hölgy írta, hogy vannak emberek, akik nagyon „primitívek” és emiatt udvariatlanok, illetve hogy oktatni kellene őket, de nem akarják az oktatást, ami számára elég kiábrándító.

A felvetés valahol jogos. A tanulatlan emberrel könnyen lehetnek problémák, lehet nyers és rosszindulatú is, ami az iskolázatlanságából ered. Arról nem is beszélve, hogy nem könnyű vagy épp lehetetlen egy ilyen emberrel együtt dolgozni.

Nézzük meg ezt a másik oldalról. A megoldás oldaláról.

Miért utasítja el valaki az oktatást, a tudást?

Nagyon egyszerű, már-már banális, de annál fontosabb: mert nem tud tanulni. Emellett számtalan kudarc érte annak idején az iskolában – nem véletlen maradt tanulatlan –, és így elkönyvelte magában azt, hogy ő buta, és a tanulás nem neki való. És ki akarna olyat csinálni, amiben nincs sikerélménye?

Nincs is ennél gyilkosabb dolog az ember életében.

Főleg a mai világban, amikor ha az ember nem fejlődik (vagy nem képes a fejlődésre), akkor a világ olyan gyorsan szalad el mellette, hogy talán soha nem éri utol. Így pedig lemarad, elmarad, kirekesztődik.

Mi, a Mentor Training Kft. munkavállalókat oktatunk. Számos tanuló megfordult már a „kezeink között”, beleértve a diplomás fogászt, a tapasztalt cégvezetőt, az irodai dolgozót, de a kétkezi munkást is.

Mindenkivel lehet mit kezdeni, nem csak az eleve jól képzett, „értelmiségi” emberekkel. Az első és legfontosabb, hogy legyen igénye arra, hogy tanuljon, és meglegyen az a meggyőződése, hogy lehetséges tanulni és lehetséges tudást szerezni.

Nincs motiváció a tanulásra? Még nincs veszve semmi!

Számos alkalommal adtuk vissza a hitet, a reményt és a lelkesedést a tanulás (és fejlődés) iránt azokban az emberekben, akikben ez teljesen kiveszett, vagy épp talán soha nem is volt.

Ebben is tudunk segíteni, ahogyan referenciáink igazolják.

És ez mindennek az alapja. Ez kell ahhoz, hogy valaki motiválttá váljon a tanulásban és a fejlődésben: hogy elhiggye azt, hogy a tudás lehetséges, majd kapjon eszközt, módszert ahhoz, hogy tanulni tudjon, és fejleszteni önmagát.

Néhány konkrét példa, amelyet belső, céges képzéseinken írták dolgozók, akik gyakorlatias tréningünkön saját magukon tapasztalták meg a fentieket:

„Bizonyosságot szereztem arról, hogy bármit meg lehet tanulni. Így bármit meg is lehet tanítani másoknak. Ez önmagában óriási dolog!” (Dr. Sz. P.)

„Sok mindenre rádöbbentem. Például arra, hogy régebben miért nem ment valamilyen dolog elsajátítása… Jó volt rájönni arra, hogy bármit meg tudok tanulni.” (Veress Éva)

„Kellő kitartással bármit meg lehet tanulni, akár a félbehagyott tanulmányokat is lehet folytatni. Elgondolkodom a továbbtanuláson, nyelvtanuláson. Nagyon fontos a folyamatos fejlődés. (K. Sz.)

Ebben sokkal több minden van, mint amit elsőre gondolnánk.

Ez megnyitja az utat egy jobb jövő felé. És nem csak ezen emberek számára, akik immár tudnak és akarnak is tanulni, hanem mindannyiunk számára. Hiszen – ez bebizonyosodott – az embereket lehet oktatni, bármilyen rossz képességűnek is tűnjenek.

Ezért a Mentor Training Kft. minden egyes eladott tréningje után támogat képzésével nonprofit alapon egy rászoruló általános iskolai osztályt.

Adjon egy lehetőséget nekünk, hogy bemutatkozhassunk!

Tovább az elérhetőségekhez»