+36 70 413 9623 info@mentortraining.hu

Az ördög a részletekben rejlik – avagy az új munkaerő rossz betanítása

Szerző: | dec 11, 2019 | Blog

Ismét egy érdekes sztori, de ezúttal nem Magyarországról. Egy ismerősünk Angliában, a Bentley autók egyik beszállítójánál dolgozott. A szuperdrága autókhoz gyártottak speciális alkatrészeket.

Általában ketten dolgoztunk három-négy különböző géppel, attól függően, hogy éppen mire volt szükség. Betettek egy új embert az egyik gépre, mert sok munka volt vele. Az új ember természetesen megkapta a „hirtelen munka közben elmagyarázom és megmutogatom” betanítást, majd egyedül kellett dolgoznia.

Nem túl bonyolult a feladat és a gép, de minden egyszerűnek tűnő gépnél vannak olyan trükkök és finomságok, amiket tudni kell ahhoz, hogy az ember hatékony legyen. Az új embernek kérdései voltak, ellenőrizni kellett, segítgetni kellett neki. Azért tették oda az illetőt, hogy segítsenek többet termelni az általában ott lévő két stabil embernek. Ezzel a „segítséggel” azt érte el a vezetőség, hogy a két stabil ember nem tudta rendesen végezni a dolgát, mert valamiért mindig segíteniük kellett. Mindenki idegesebb volt és nehezebben ment a munka. Nem csak az első nap, hanem a következő napokon is.

A látszólag pofon egyszerű munkakörök, tevékenységek soha nem olyan egyszerűek. Mindig vannak olyan apró dolgok, amik csak a tapasztalat, vagy egy rendes, alapos betanítás után ismerhetők meg.

Ezek azok a kis részletek, ahol elveszik a hatékonyság, romlik a munkamorál és növekszik a stressz. Az ördög a részletekben rejlik. Nincs ez másképp a munkában sem.