+36 70 413 9623 info@mentortraining.hu

Sem szakmailag, sem emberileg nem kész munkavállalók

Szerző: | dec 16, 2019 | Blog

A jelenlegi oktatási rendszer képes „kész munkavállalókat” képezni?

Nemrégiben egy országos felmérést indítottunk el a céges oktatás témakörében. Cégvezetőket kérdeztünk meg az ezzel kapcsolatos tapasztalataikról. A cégvezetők jelentős része problémaként számolt be arról, hogy a szakiskolákból kijövő új munkavállalók a legtöbb esetben sem szakmailag, sem emberileg nem készek arra, hogy ellássák a feladataikat.

A szakmai tudásuk alapvetően idejétmúlt és a jó hozzáállásról például semmit sem tanulnak. Eltekintve a kevés kivételtől, nem lehet őket felügyelet nélkül hagyni, mert bajt okozhatnak.

Az iskola elvégzése után még a munkáltató feladata, hogy ténylegesen megtanítsa nekik azt a tudást, ami nélkül nem tudnak igazán hasznos tagja lenni a csapatnak, a cégnek.

Mi a megoldás?

Létre kell hozni egy (kis cégek esetén kis, nagyobb cégek esetében nagyobb) belső képzési rendszert arra, hogy az újonnan érkező és a régi munkavállalók megfelelő képzésben részesüljenek.

Egy jól működő belső képzési rendszer nem csak a „nagyok” kiváltsága. Egy 20-30 fős cégben ugyanúgy megvalósítható – és meg is kell valósítani – a fejlődés érdekében. Nem kell nagy és bonyolult dolgokban gondolkodni, hiszen nem az a cél, hogy felesleges pluszmunkát erőltessünk rá magunkra, hanem pont hogy hosszabb távon csökkentsük a túlterheltséget, és hatékonyabbá váljunk.

Miért kell képezni a már meglévő munkatársakat?

A piac és a szakma folyamatosan fejlődik, így szükség van arra, hogy a versenyképesség érdekében folyamatosan fejlesszük a régi dolgozókat is. Új gép, új rendszer, új feladatok, új szokások vagy megváltozott szabályok… ezeket mielőbb hatékonyan el kell sajátítaniuk a munkatársaknak.

Ezen felül egy ügyvezető túlterheltté válik, ha nem tudja a feladatait delegálni, egy-egy megbízható, régi kollégának átadni. Nem beszélve arról, ha egy olyan kulcsember esik ki (betegség, szabadságolás, netán felmondás miatt), akinek a feladatait senki más nem képes elvégezni, senki sem képes beugrani a helyére, csupán a cégvezető.

Tehát fontos, hogy az adott munkatársak szükség esetén olyan feladatokat is el tudjanak látni, amelyek nem kifejezetten a munkakörük része.

Mi tehát a tanulság?

Egy valóban hatékony belső képzési rendszer nélkül a munkáltatók hátrányba kerülhetnek, túlterheltté válhatnak és elmaradhatnak a piacon, tekintve hogy egyre kevéssé létezik olyan, hogy szakmailag és emberileg is „kész”, tapasztalt jelentkező.

Kérje díjmentes és mindennemű kötelezettségmentes bemutatkozónkat! Adjon egy esélyt egy teljesen más megközelítésnek!