+36 70 413 9623 info@mentortraining.hu

Nincs szakképzett munkaerő: majd megoldjuk okosba

Szerző: | nov 22, 2019 | Blog

Az elmúlt időszakban számos magyar gyártó cég vezetőjével beszélgettünk. Sajnos, elég lesújtó a helyzet. Talán lesújtóbb, mint amire elsőre számítana az ember.

Nincs szakképzett munkaerő, nincs szakképzés. Egy cégtulajdonos elmondta, hogy ő már felvette iskolákkal is a kapcsolatot, és sikerdíjas alapon pénzt ajánlott fel nekik, ha tudnak küldeni legalább 1-2 végzős diákot hozzájuk. De még ez a kétségbeesett ötlet sem hozott eredményt.

Miben látják mégis a megoldást a cégvezetők?

Abban, hogy felveszik, akit csak tudnak, és ők maguk képzik ki a szakmára. Beteszik egy régi, tapasztalt kolléga mellé, és ő majd szép lassan betanítja. És reménykednek, hogy megmarad az illető egyáltalán.

Egy cégvezető arról panaszkodott, hogy az újak könnyen van, hogy elmennek 1-3 hónapon belül. Egy másik ügyvezető elmondta, hogy van, hogy nem bírják a „kiképzést”, túl sok nekik, és feladják az elején. Egy esetben a tulajdonos elmondta, hogy többször járt már úgy, hogy betanította az új embert, majd az elment a konkurenciához vagy külföldre.

Mi a baj ezzel a megoldással?

Egy tapasztalt kolléga jó szakember, ez kétségtelen. De egy jó vízszerelő vagy egy kiváló gépbeállító nem tanár, nem oktató.

Nagy eséllyel nem rendelkezik azokkal a kompetenciákkal, amelyekkel egy jó oktató rendelkezik. Márpedig ahhoz, hogy valaki sikerrel tudjon tanítani, megfelelő módszertanra és megfelelő hozzáállásra, jellemre van szükség.

Ahhoz, hogy valaki jól tudjon oktatni, megfelelő tananyagra, tankönyvre vagy leírásokra is szüksége lesz. Egy rossz tankönyvből egy jó tanár is csak nehezen tud oktatni.

Egy jó pedagógus olyan lelkülettel, olyan személyiséggel rendelkezik, amelyek híján bizony nem lesz belőle jó pedagógus, akármennyire is jók a szándékai. Egy jó tanár többek között türelmes, képes arra, hogy újra és újra elmagyarázzon és megmutasson valamit, egészen addig, amíg a tanuló meg nem érti. Egy jó tanár sosem szidja le a diákot azért, mert az nem tud valamit, mert hibát vét abban, amit épp tanul vagy nem ért meg valamit. Egy jó tanár olyan módon oktat, amiből a diáknak sikerélménye lesz, és úgy érzi, hogy egyre ügyesebb. Egy jó tanár egy jó módszertannal gyakorlatilag bármire képes megtanítani valakit.

Ne adja lejjebb!

Na hagyja, hogy a nehezen becserkészett új kollégák azért menjenek el a cégétől, mert nem kaptak szakszerű betanítást!

Akkor egy külsős oktató tanítja majd a CNC-st?

Természetesen nem! Egy külsős nem fogja tudni a szakmát, és nem fogja tudni betanítani az új kollégát.

Ezért mi megtanítjuk a kulcsembereinek, hogyan tudnak megfelelő oktatóanyagokat írni, jól oktatni, és hogyan válhatnak jó tanárrá – mindezt rövid időn belül.

Nincs pénzem arra, hogy felvegyek erre a külön embert!

Ezt elhisszük! Nem is kérnénk ilyesmire. Természetesen, ha egy nagyobb cégről van szó, aki úgy véli, hogy van erre kerete, megteheti. De egy kisebb cég esetében, nagy valószínűséggel ez nem megoldható, és nem is szükséges.

Így is leterhelt vagyok, nincs még erre is időm!

Megnyugtatjuk, ezt nem Ön fogja csinálni!

Hm. Ez érdekes hangzik.

Ugye? Jöjjön el előadásunkra, ahol 4 órában belekóstolhat az egészbe és már használható, értékes ötletekkel fog hazatérni. Az előadáson saját bőrén tapasztalja meg, mennyire működőképes rendszerről van szó.

Mikor és hol lesz az előadás?

Elérhető időpontok:
– 2020. január 15. (szerda) 10-14 óráig

Helyszín: Hotel Stáció, 2220 Vecsés, Széchenyi u. 20.

Mennyibe kerül mindez?

Ha most jelentkezik, és 3 napon belül elutalja az előadás díját, gyorsfizetési kedvezményben részesítjük, és csupán 10.500 Ft + ÁFA/fő áron vehet részt az előadáson. Az ár tartalmazza a kávé, tea, üdítők valamint sós sütemények fogyasztását is.

A képzés eredeti ára 30.000 Ft + ÁFA.

A helyszínen nem áll módjában készpénzben fizetni.

Ne halogassa a döntést, jelentkezzen most!