+36 70 413 9623 info@mentortraining.hu

Miért megy sokszor olyan nehezen az új munkatárs betanítása?

Szerző: | aug 1, 2019 | Blog

Korábban rámutattunk arra, hogy a nem megfelelő betanítás milyen elképesztő problémákat okozhat és hogyan járul hozzá a fluktuáció jelenségéhez (Rejtett tényező a fluktuáció mögött).

Miért van annyi probléma a betanítással? Miért nehéz betanítani valakit egy munkafolyamatra?

Nézzük meg a jelenlegi oktatási rendszert. Gondoljunk vissza a tanítóinkra, oktatóinkra. Nem normális az, ha a gyerekek jelentős része nem szeret tanulni. Nem normális az, ha a tanító nem képes felkelteni az érdeklődését a tanulóknak, és nem tudja kezelni a tanulással kevésbé jól boldogulók problémáit.

Képesek vagyunk alkalmazni, amit tanultunk általános iskolában a legalapvetőbb dolgokon kívül? Emlékszünk rá egyáltalán?

Két olyan dolog van az oktatással kapcsolatban, ami rögtön szemet szúr. Az egyik az, hogy a tanítókat nem igazán tanítják meg arra, hogy hogyan tanítsanak hatékonyan. A másik pedig az, hogy a tanulók soha nem tanulják meg az iskolában, hogy hogyan kell valamit hatékonyan megtanulni, egy adott tudást elsajátítani.

Nincsenek hivatalosan elfogadott tanítási és tanulási módszerek. Van a magolás, a sokszor elolvasás, a memorizálási erőlködések. Nagyjából itt ki is merül a dolog.

A betanítást általában egy adott területen tapasztaltabb munkatárs végzi. Hogyan is várhatjuk el, hogy képes legyen hatékonyan tanítani, amikor egy egyetemet végzett tanító sem tudja igazán, hogy hogyan is kell tanítani?

Hogyan várhatjuk el egy betanított munkástól vagy bolti eladótól, hogy képes legyen hatékonyan tanulni, amikor soha nem mutatta meg neki senki sem, hogyan is kellene ezt megtennie?

A Mentor Training Kft. képes segíteni mind a tanítás, mind pedig a tanulás hatékonyabbá tételében.

Hogy mire alapozzuk ezt a merész állítást?

Egyrészt trénereink sok éves tanítói tapasztalatára. Másrészt azokra a visszajelzésekre, amelyeket olyan dolgozóktól és vezetőktől kaptunk, akik részt vettek képzéseinken:

Rávezettek a két nap folyamán, hogyan tudok könnyen megtanulni olyan dolgokat, amiről egyébként fogalmam se volt. Kezdtem azt gondolni, jó tanár mellett a lehetetlen is elsajátítható. (Bárány Zoltán – Color Pack Zrt.)

Az első sikerem rögtön az első feladat, a szifonrész összerakása volt, mert én az ilyenekhez ügyetlen vagyok. (Brulich Balázs – Florin Zrt.)

A gyakorlatok egyértelműen bebizonyítják, hogy bármilyen előképzettség nélkül képesek vagyunk bárkit precízen betanítani egy munkafolyamatra. Itt mutatkozik meg valójában ennek a technológiának a hatalmas ereje és az igazi értéke! Nagyon köszönjük! Fantasztikus élmény volt! (Laczkó Péter, tulajdonos – Lawrence & Bennett Zrt.)

Bámulatosan egyszerű és teljesen gyakorlati volt a képzés! Tényleg látom, hogy bárkit bármire meg lehet tanítani. (Nemes-Nagy Szilvia, cégvezető – Performia Hungary Kft.)

Tegyen próbára minket! Kérje ingyenes bemutatkozónkat!