+36 70 413 9623 info@mentortraining.hu

Miért fejlessze a munkatársait?

Szerző: | febr 12, 2020 | Blog

Egy erősen elgondolkodtató írást találtunk a karriertervről és a munkavállalók általános motivációjáról egy fejvadász cég vezetőjének Facebook oldalán.

„A karrierterv hiánya általában ott folytatódik, hogy az ember az iskola után azért választ egy munkahelyet, mert közel van a lakhelyéhez, mert ismer ott valakit, mert valami apróság fellelkesítette.

Azután nem vált munkahelyet, mert megszokta a régit, mert jóban van a kollégáival, mert a főnök elhúzta a mézesmadzagot, mert kapott egy minimális fizetésemelést. De célja nincs vele.

Az is lehet, hogy munkahelyet vált, mert elköltözött, és egy másik közelebb van, mert egy kicsivel jobb fizetést ígértek, mert ott dolgozik egy ismerőse, mert a régin összeveszett valakivel, és nem akar a közelében lenni. De célja nincs vele.”

Azzal nagy valószínűséggel egyetértünk, hogy

  • az iskolai szakképzés hagy kívánnivalót maga után
  • a fiatal pályakezdők (sőt, nem ritkán a tapasztaltabb kollégák is) nem igazán határozottak és céltudatosak
  • nem igazán könnyű „kész” munkavállalókat találni, akik mind lelkialkatilag, mind szaktudásban megfelelnek a reális elvárásoknak.

De miért lesz egy fiatal (vagy épp nem annyira fiatal) dolgozó bizonytalan és úgy általánosan motiválatlan?

Azért, mert könnyen lehet, hogy soha nem volt célja, és soha nem volt motivált.

Fiatal diákként elment egy gimnáziumba vagy egy középiskolába valamilyen aktuális okból kifolyólag, lehet akár kényelmi ok, de lehet, az volt a legközelebb, vagy arra volt családi (anyagi) keret.

Azután elkerül egy munkahelyre, elindul az életben.

Akinek nincs szakmai célja, nyilván elmegy egy jobb bérért máshová. Vagy egy kellemesebb munkahelyi légkörért. Vagy egy „jobb fej” kolléga  miatt. Vagy mert az a másik hely közelebb van. És még sorolhatnánk az okokat.

Az a helyzet, hogy lassan odáig jutottunk, hogy nem csak szakmailag, hanem úgymond emberileg is fel kell készítenünk a munkavállalót.

Ezért is kell folyamatosan képezni, fejleszteni a munkavállalót. Sajnos, nem megy másként.

Töltse ki céges tesztünket, ahol megtudhatja, hogy a munkaerő-problémák hátterében milyen problémák állnak, és pontosan mely területeket kell fejleszteni.