+36 70 413 9623 info@mentortraining.hu

Mi a baj a belső tréningekkel?

Szerző: | okt 29, 2019 | Blog

Számos cégben már van belső képzési rendszer illetve mentorok, akik az újonnan felvett munkatársaknak segítenek a beilleszkedésben.

A kérdés az, hogy vajon mennyire hatékony az egész? Lehet, hogy csak kidobott pénz?

A következő pontok fontos tényezők egy jó belső képzés esetében:

  • Milyenek a képzési anyagok, tananyagok?
   Sajnos, az a tapasztalat, hogy sok helyen még leírt anyag sincs, nemhogy annak a minősége megfelelő legyen, az oktatás pedig szóban történik.
  • Milyen az oktatás módszertana?
   Valóban lépésről lépésre történik az oktatás? Valóban elsajátította a dolgozó az alap tudnivalókat, amelyre a továbbiak épülnek? Kellő mennyiségű gyakorlati rész van benne?
  • Milyen az oktató vagy mentor személyisége, hozzáállása?
   Az oktatás egy másmilyen embert kíván, egy másfajta személyiséget. Sokkal több türelemmel kell rendelkeznie, jól kell tudnia átadnia egy-egy információt. Megfelelő kommunikációs képességgel kell rendelkezni – és a többi. Mint ahogyan emlékszünk arra, hogy az iskolában voltak kiváló és csapnivaló tanárok, így van ez a cégeknél is. Van, akinek nincsenek ösztönösen jó oktatási képességei. A jó hír viszont az, hogy ezt meg lehet tanulni, el lehet sajátítani.
  • Milyen a gyakorlat, egyáltalán van-e gyakornokság?
   Az önmagában megérne egy külön cikket, hogy mennyire jól működő rendszer volt anno az inaskodás intézménye. A mesterember mellett az ifjú kiválóan elsajátította az adott mesterség csínját-bínját nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is. Ma már sokszor erősen hiányos szaktudással érkeznek a dolgozók a cégekhez, hiába jártak ki 5-10 évnyi szakiskolát.
  • Azokat a kollégákat oktatja, akiket valóban kell?
   Trendi dolog képezni az egyébként is képzett vezetőket, középvezetőket. Viszont egyáltalán nem szokványos a munkásokat vagy az egyszerűbb pozíciókban lévő szakembereket. Ezáltal könnyen előfordul, hogy még nagyobb lesz a szakadék a vezetők és a beosztottak között. Így az is egy fontos tényező, hogy „azt oktatjuk-e, akit kell” vagy sem.

A Mentor Training Kft. a belső képzések és a munkaerő-fejlesztés specialistája.

Jöjjön el „100% hatékonyság a munkában” előadásunkra, ahol megtapasztalja, hogy milyen is egy jó belső tréning.