+36 70 413 9623 info@mentortraining.hu

Kötelezők a folyamatos képzések? Csak annak, aki profitot akar

Szerző: | aug 31, 2019 | Blog

A Mentor Training Kft. legfrissebb, munkáltatók körében végzett felmérése azt mutatja, hogy a munkaerőpiac változásai nemcsak a munkavállalókat, hanem a cégvezetőket is egyre nagyobb kihívások elé állítják. Felmérésünk alapján 2019-ben a vállalkozások legnagyobb személyzeti problémája – amit a cégvezetők közel egyharmada első helyen említett – a munkavállalók hozzáállása, hanyagsága és megbízhatatlansága. Ma ezt az égető témakört járjuk körül, és bemutatjuk, hogyan lehet rajta segíteni folyamatos képzések segítségével.

A belső képzések hiánya romba döntheti a céget

Egyre több szektorban és egyre több munkakörnél fordul elő, hogy lasszóval kell fogni az alkalmazottakat, és maga az alkalmazás sem jelenti a megüresedett pozíció betöltését. Hogy miért? Mert az addig rendben van, hogy ma már egy munkavállaló nem tölt annyi időt egy cégnél, mint évekkel ezelőtt, amikor az élethosszig tartó elköteleződés sem számított ritkának. De hogyan viszonyuljunk ahhoz a gyakori jelenséghez, amikor az újonc csak egyetlen napot marad a cégnél?

A munkaerővel van a gond?

A jelentkező nyilván testhez állónak érzi a munkakört, és úgy gondolja, képes azt hatékonyan ellátni. A cég kapuját átlépve azonban belülről is megismeri a vállalkozást: magát az elvégzendő feladatot (feladatokat), a munkakörülményeket és -környezetet, amelyek természetesen hatással vannak rá. Ez a legtöbb esetben egy teljesen új világ: rengeteg dolgot kell megtanulnia ahhoz, hogy boldogulni tudjon.

Miért fektessek pénzt és energiát a képzésekbe, ha úgysem maradnak sokáig nálam?

Az elmúlt évtizedekben az figyelhető meg, hogy sokkal több az új munkakör, és ezek száma folyamatosan nő. Ebből logikusan következik, hogy egyre kevesebb azon munkavállalók száma, akik pontosan beleillenek egy-egy munkakörbe. Ezenkívül a cégspecifikus képzések mindig is a munkáltató feladatai voltak. Gondolni kell arra is, hogy az iskolában ugyan el lehet sajátítani egy szakma alapjait, de ez sok esetben nem elég. 

Általánosan elmondható, hogy egy cég nem képes a maximumon termelni, ha nincs egy stabil és jól működő, cégen belüli képzési rendszere. Ez egy többszintű tanulási folyamat, hiszen nemcsak az adott munkakörhöz kapcsolódó információk elsajátítását jelenti, hanem olyan hétköznapi (rutin) feladatokat is, mint kihez kell fordulni, ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, illetve milyen ügyben kit lehet felhívni. Az új munkavállalónak rengeteg mindent kell nagyon rövid idő alatt megtanulnia, ez pedig képzések és mentorálási rendszer nélkül szinte lehetetlen.

Csak egy rosszabb dolog van annál, ha a kiképzett alkalmazottja elmegy Öntől…

Ha nem képzi ki, és marad! 

Egyetért? A Mentor Training Kft. képzési programjának a célja, hogy megteremtse az alapokat a cég hatékony működéséhez. Egy jól működő cégben mindenki pontosan végzi a feladatait, visszaszorul a fluktuáció, és egyre jobbak a termelési eredmények.

Kíváncsi, hogyan működik a Mentor Training Kft. képzési programja a gyakorlatban? Nézze meg az eredményeket, amelyeket egy hazai, 60 éves gyártó cégnél értünk el!

 

Olvassa el ingyenes esettanulmányunkat itt»