+36 70 413 9623 info@mentortraining.hu

Fókuszban az emberi erőforrások változása

Szerző: | júl 30, 2019 | Blog

Az emberi erőforrások tervezéséért és kivitelezésért felelős középvezetők egyre gyakrabban szembesülnek olyan problémákkal munkavállalói oldalon, mint a megfelelő képzettség, a megbízhatóság vagy a munkakedv hiánya.

Az emberi erőforrások minőségének változása nem újkeletű

Az emberi erőforrások minősége alapvetően függ az oktatási rendszertől, a munkavállaló otthonról hozott értékrendjétől, illetve a környezetből átvett mintáktól is. Ezeken túl a mai kor álláskeresőin jócskán érezhetőek a 21. századi kommunikációs eszközök fejlődésének hatásai is, amelyek át is alakíthatják ezeket a mintákat.

A magyar oktatási rendszer igen komoly hiányossága, hogy a fő hangsúly az elméleti tananyag elsajátításán van. Gyakori jelenség, hogy idő- vagy eszközhiány miatt nem kerül sor az elmélet gyakorlattal történő kiegészítésére.

Munkavállalók a technológiai fejlődés hálójában

A modern korra a kommunikáció az internet és az okos eszközök elterjedésével rengeteget egyszerűsödött. Ez a felhasználóktól is egyre egyszerűbb gondolkodást követel meg. A fiatalabb generáció tagjai ki vannak téve annak a veszélynek, hogy a számítógépes játékok, valamint a mobil eszközök világa teljesen magába szippantsa őket. Ez pedig nem sok jót vetít előre az emberiség fejlődésének szempontjából. 

Amíg száz éve minden információt csak számos nyomtatott anyag áttanulmányozása után szerezhettünk meg, ma már az internetnek köszönhetően gyorsan és egyszerűen az ölünkbe hullik minden. Ennek rendkívül sok előnye, és legalább ugyanennyi hátránya is van. 

Az információszerzés manapság jóval kevesebb energiaráfordítást igényel, mint korábban. Ez a tanulási szokásokra is kihatással van. Az emberek megszokják, hogy már nem kell megdolgozniuk az információ megszerzéséért, készen kapják azt.

Ennek eredménye egy kevésbé hatékony munkavállalói réteg megjelenése lehet. Nem csoda, hogy a HR menedzserek a fejüket fogják, amikor az emberi erőforrások kihívásaival találják szemben magukat. De hogyan mozdulhat azonos irányba a változásokkal?

Egyszerűbb gyakorlati módszerek bevezetésével az eredményért

A kommunikációs szokások egyszerűsödéséből következik, hogy azokat a rendszereket sem bonyolíthatja túl ezentúl, amelyekben dolgozniuk kell a leendő munkatársaknak vagy amelyekkel képezni szeretné őket. A jól kidolgozott, logikus képzési rendszerekkel lehetővé teszi a munkafolyamatok könnyebb átláthatóságát a tanuló munkatársai számára. Ez hosszú távon azért is lesz hasznos a vállalkozása számára, mert a kollégák tanulása nem áll meg a betanítással. A későbbiekben érdemes folyamatosan biztosítani számukra a továbbképzés lehetőségét.

Érdekli egy olyan gyakorlatias módszer, amelynek segítségével lehetséges az emberi erőforrásokat jól kezelő továbbképzési rendszer kialakítása a vállalkozásban? Akkor jöjjön el előadásunkra, ahol megmutatjuk, hogyan érhet el 100 %-os hatékonyságot a munkában! (link: https://mentortraining.hu/eloadas/)