+36 70 413 9623 info@mentortraining.hu

Nagyon sok újat adott nekem ez a hétvége

Szerző: | júl 7, 2020 | Csapatszellem, Egyéb, Kommunikáció, Kompetencia, Sikerek

Ha őszinte akarok lenni magamhoz, azt kell mondjam, azt gondoltam, jól tudok kommunikálni. Mindenkivel megtalálom a közös hangot, nem igazán tudtam elképzelni, hogy ad-e bármilyen jelentős pluszt ez a képzés.

Azt kell mondjam, szuper volt! Ezt a két napot az összes elmélettel és gyakorlati résszel együtt imádtam! Nagyon sok újat adott nekem ez a hétvége.

Megismerhettem az ARK háromszöget*, ami által világossá vált számomra, hogy ez a három alkotóelem milyen erősen összefügg. Hogy hogyan növekedhet vagy csökkenhet ez a háromszög.

Legkedvesebb témám a kontroll volt. Hiszen mindig fejtörést okozott nekem az, hogy hogyan zárjak le egy beszélgetést, vagy hogy hogyan tereljem megfelelő irányba azt. Hogy a kommunikációt irányítása az én kezemben van.

Az ARK háromszöget* gyakrabban fogom használni a családomon belül is, mert sajnos ott is sok személlyel elcsúszott a kommunikáció.

Az élet minden területén elengedhetetlenül fontos, hogy jól tudjunk kommunikálni, mert csak így lehetünk sikeresek, és így lehetnek jók a kapcsolataink.

* * *

Abban segített, hogy ráeszméltem annak a fontosságára, hogy a megfelelő kommunikációhoz jelen kell lennie minkét félnek is. Ha csak az egyik is nincs jelen, akkor nem működik a kommunikáció, kisiklik. Jobban odafigyelek, hogy a másik fél is „ott legyen”, jelen legyen.

Jobban oda kell figyelnem arra, hogy a másik fél teljesen ott van-e. És ha nem, akkor kizökkenteni a gondolataiból, vagy megvárni a megfelelő alkalmat, amikor ő is figyel.

* * *

Aki világos, határozott szándékkal kommunikál, sikeresebb lesz, eléri a céljait, míg aki nem, az sokszor félresiklik az élet különböző területein.

Mennyire fontos megérteni azt, hogy minden ember más, és nem tartozik mindenki egyformán ugyanaz a kommunikációs séma. Meg kell találni mindenkivel a közös hangot.

Több tartalommal és szándékkal töltöm meg a szavaimat. Ha valakivel kommunikálok, figyelek arra, hogy elég szándék van-e a mondandómban.

(Kiss  Janet)

 

*ARK háromszög: a Kommunikációs tréningen használt szakkifejezés, az Affinitás, a Realitás és a Kommunikáció háromszöge