+36 70 413 9623 info@mentortraining.hu

Rejtett tényező a fluktuáció mögött

Azaz hogyan kezelheti le véglegesen a munkaerő-problémákat?

A felmérési eredmények összefoglalása

Az elmúlt hetekben több száz magyar gyártó cég vezetőjét kerestünk fel, és kérdeztük meg aktuális tapasztalataikat a személyzetfelvétellel, betanítással kapcsolatban.

Mi a cégvezetők tapasztalata?

A megkérdezettek elmondták, hogy nehezen találnak új embereket, mert nem jó a hozzáállásuk és nincsenek igazán szakképzettek közöttük. Azt is megtudtuk, hogy lényegesen nehezebb az újakat megtartani (60%), mint a régieket, és az idősebbekkel, nyugdíjasokkal igyekeznek megoldani a munkaerő-problémákat.

Megtudtuk, hogy a személyzet-felvételi/betanítási feladatok jelentősen terhelik a felsőszintű vezetőket, így a fluktuáció miatti gyakori személyzetcsere az egyéb vezetői teendők mellett már nagy teher a számukra, máshonnan is elvonja a figyelmüket. Nem igazán látják, hogy mi lenne erre a megoldás.

A válaszok százalékos bontása:

  • A személyzetfelvételt a megkérdezettek 87%-nál egy felsővezető végzi.
  • Az új emberek betanítását 86%-nál vezető felügyeli/végzi, ebből 81% üzemvezető vagy termelési vezető (illetve hasonló pozíció).
  • A továbbképzés felelőssége 80%-ban szintén a vezetők nyakán van, ennek 50%-a ügyvezetői szinten, másik 50%-a pedig üzemvezetői szinten.

Bennünk ezt látván felmerült a kérdés, hogy egy vezető mitől lenne „csak úgy magától” profi oktató, hiszen az egy teljesen más szakma. De hogy ez a kérdés miért merült fel egyáltalán bennünk, az fogja igazán megérteni, aki az esettanulmányunkat (Esettanulmány a Florin Zrt.-nél) elolvassa.

A cégek egyébként igyekeznek a belső képzést megoldani:

  • 80%-nál vannak írott anyagok, főként munkaköri leírások, és belépéskor legtöbb helyen (92%-ban) egy másik személy gondjaira bízzák a belépőket, hogy ő tanítsa be.

A megkérdezettek nagyon magas százaléka elmondta, hogy náluk jellemző a fluktuáció, 82%-uknál okoz problémát (ezen belül pedig 30%-uknál nagyon komoly problémát, ami már a cég jövőjét is veszélyezteti).

Amikor megkérdeztük, hogy mit gondolnak, mi lehet ennek az oka, olyan külső okokat jelöltek meg, amin nem tudnak változtatni. 33%-uk a munkaerőhiányt (ennek több mint fele a szakképzett munkaerő hiányát) emelte ki, 22%-uk a magas bérigényt, és 23%-uk nem tudja, hogy mitől van.

Ez elkeserítő, hiszen ez azt sugallja, hogy nem tehetünk semmit a probléma megoldásával kapcsolatban, mindössze annyit, hogy reménykedünk, hogy a külső helyzet idővel meg fog változni.

A jó hírünk az, hogy Ön vezetőként is tehet valamit ezzel kapcsolatban!

Megkérdeztük még, hogy általában mik a problémák a személyzettel. A válaszokból az derült ki, hogy a régi munkatársakkal jellemzően nincs probléma, az újakkal viszont annál inkább. Legtöbbször ezeket említették:

  • a munkavállalók hanyagsága, megbízhatatlansága (29%)
  • túl magasak az újak bérigényei, ugyanakkor keveset képesek nyújtani (19%)
  • nincs jó szakképzés, így nem találnak képzett embert, nekik kell tehát betanítani (17%)
  • ha az idősebben elmennek nyugdíjba, akkor nem tudják mi lesz (13%)

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mit gondolnak, milyen hatással van ez a cég jövőjére. Erre a felénél többen (54%) válaszolták, hogy ha ez így marad, hanyatlásnak indulhat a cég, a többiek pedig úgy gondolták, majd valahogy megoldódik, de nincs konkrét elképzelésük a megoldásra.

Viszont, ha a korábban megnevezett probléma megoldódna, az a cégben növekedést (33%), stabilitást (20%), nyugodt légkört (8%), több pénzt és nagyobb hatékonyságot jelentene.

A fluktuáció, és a jó munkaerő hiányának problémaköre valóban nagyon összetett.

Nem annyira örömhír ez!

A jó hír viszont: ha felismeri a felszín mögött lévő rejtett okokat, és megtudja, hogyan lehet kezelni, egyszer s mindenkorra úrrá tud lenni a helyzeten!

Ebben mi tudunk segíteni!

Nem szeretünk zsákbamacskát árulni. Olvassa el, mi történt egy, a szokásos munkaerő-problémákkal küszködő magyar cégben: Valódi sikertörténet: Így működik a gyakorlatban a „100% hatékonyság a munkában” programunk

Egyedülállóak vagyunk a piacon a speciális megoldáscsomagunkkal, amivel a fenti a problémákon vezetőként úrrá tud lenni, és nem kell másoktól függeni.

Ha szeretné megtudni, hogyan lehetséges ez, jöjjön el bemutatóelőadásunkra, ahol feltárjuk, hogy milyen rejtett tényező bújik meg a fluktuáció mögött, és hogyan tudja Ön a cégében kamatoztatni ezt.  

teszt

Barta Attila, cégvezető (Florin Zrt.) Sokkal kevesebb a meghibásodás az üzemben, sokkal kevesebb a probléma, kevesebb a fennakadás. Az újonnan felvett kollegák gyorsabban be tudnak kapcsolódni a termelési folyamotokba.

Kecskeméti Anna, ügyvezető asszisztens (Florin Zrt.) Elsősorban azt emelném ki, hogy a termelési statisztikáink feljebb mentek.

Szabó István, személyzeti vezető (Color-Pack Zrt.) Szervezettebben zajlik a munkavégzés. Jelentősen mérséklődött a zűrzavar. Kevesebb súrlódás van a posztokon lévők között. A kiszállításnál a határidős csúszások drasztikusan lecsökkentek. Többnyire tudjuk tartani a kitűzött határidőket.